Superfoods dla psów w centrum uwagi

Przemysł karmy dla zwierząt domowych odnotowuje wzrost liczby właścicieli, którzy chcą, aby ich zwierzęta zawierały w karmach składniki, które przynoszą im bezpośrednie korzyści. W miarę jak właściciele zwierząt domowych stają się bardziej świadomi i wiedzą, czym karmią swoje zwierzęta, daje to markom karmy dla zwierząt fantastyczną okazję do odróżnienia się od konkurencji i wyróżnienia się na rynku. Na przykład, pożywienie dla psów to cecha, która staje się coraz bardziej popularna w recepturach karmy dla psów.

Czym są pożywienie dla psów?

W społeczeństwie i mediach słowo „superżywność” stało się bardziej rozpowszechnione w ciągu ostatnich kilku lat.

Chociaż pożywienie (czy to dla ludzi, czy dla psów) nie jest dokładnie zdefiniowane, można je traktować jako żywność, która zapewnia najwyższy poziom jednego lub więcej składników odżywczych i/lub naturalnie występujących związków, które są korzystne dla zdrowia. Ponadto można uznać, że pożywienie zapewnia korzyści zdrowotne przewyższające inne produkty spożywcze i wykraczające poza codzienne utrzymanie zdrowia.

Sucha karma dla psów z Superfoods

Jeśli chodzi o superfoods dla psów, wiele superfoods, które są popularne wśród ludzi, można również bezpiecznie dodawać do karmy dla psów. W wielu przypadkach badania wykazują, że pożywienie dla psów może zapewnić wiele takich samych korzyści jak dla ludzi w wielu układach ciała, zarówno poprzez działanie przeciwutleniaczy, jak i właściwości przeciwzapalne.

Dlaczego wzrosła ilość superfoods w karmach dla psów?

Od koktajli po sałatki, superfoods są w czołówce najnowszych trendów żywieniowych dla ludzi i nie wykazują oznak zanikania. Istnieje dążenie do tego, by żyć zdrowiej i dłużej, dlatego ludzie podejmują pozytywne kroki w celu poprawy swojego zdrowia i dobrego samopoczucia poprzez spożywaną żywność. Przyglądają się znacznie bliżej składnikom wymienionym na opakowaniu, a dzięki wyszukiwaniu w Internecie dokonują bardziej świadomych wyborów dotyczących tego, co jedzą i co chcą spożywać. Ten trend staje się coraz bardziej powszechny na rynku karmy dla zwierząt domowych, a właściciele traktują zdrowie i dobre samopoczucie swoich zwierząt poważniej niż kiedykolwiek wcześniej. Ponadto trendy, takie jak humanizacja i premiumizacja, spowodowały, że właściciele chcieli, aby wybory żywieniowe ich zwierząt były podobne do ich własnych.

Korzyści z pożywienia dla psów

Dynia, marchew, szpinak, jarmuż, papaja, pomidor i szparagi zawierają różne poziomy jednego lub więcej związków karotenoidowych (przeciwutleniaczy), takich jak α-karoten, β-karoten, likopen, β-kryptoksantyna, luteina i zeaksantyna (Tanprasertsuk i wsp., 2021). Trzy z tych karotenoidów (α-karoten, β-karoten i β-kryptoksantyna) są znane jako karotenoidy prowitaminy A, co oznacza, że ​​mogą zostać przekształcone w witaminę A, która odgrywa kluczową rolę w prawidłowym widzeniu. Ponadto karotenoidy mogą być korzystne dla zdrowych oczu i wzroku, ponieważ pochłaniają światło (co prowadzi do mniejszego uszkodzenia światła) i działają jako przeciwutleniacze, które mogą chronić siatkówkę i soczewkę przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Korzyści z superfood dla psów

Badanie na zdrowych dorosłych psach rasy beagle karmionych dietą uzupełnioną mieszanką przeciwutleniaczy, w tym luteiną, β-karotenem, zeaksantyną i astaksantyną, w ciągu sześciu miesięcy wykazało poprawę funkcji siatkówki w ciemności i oświetleniu, a także zmniejszenie zmian wady refrakcji w porównaniu z psami karmiono kompletną i zbilansowaną dietą bez dodatku przeciwutleniaczy (Wang i in., 2016).

Badania wykazały również, że karotenoidy w diecie, w szczególności β-karoten i luteina, mają korzystny wpływ zarówno na odpowiedź immunologiczną humoralną (np. zwiększone wytwarzanie przeciwciał do szczepienia), jak i komórkową (np. zwiększona proliferacja limfocytów po stymulacji) u psów (żuć i in., 2000; Kim i in., 2000)

Polifenole to kolejna rodzina przeciwutleniaczy znajdujących się w kilku owocach, jagodach, warzywach i ziołach, w tym jagodach, granatach, pietruszce, kurkumie, jarmużu, szparagach, szpinaku i brokułach (Tanprasertsuk i wsp., 2021), które, jak wykazano, mają korzystny wpływ na psy. Na przykład, poziom antyoksydantów u psów zaprzęgowych po ćwiczeniach był znacznie zwiększony, gdy dieta była uzupełniana codziennie 20 g świeżych jagód przez dwa miesiące (Dunlap et al., 2006). Oprócz właściwości przeciwutleniających, inne badanie wykazało, że suplementacja diety ekstraktem z jagód wywierała działanie przeciwzapalne (zmniejszona ekspresja genów zapalnych) u zdrowych psów (Sgorlon et al., 2016).

Charakterystyczny złotożółty kolor proszku kurkumy wynika z obecności kurkuminy, która została dokładnie przebadana pod kątem potencjalnych korzyści przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Dwa badania dotyczące suplementacji kurkuminą u psów z objawami choroby zwyrodnieniowej stawów wykazały zmniejszenie ekspresji genów związanych z zapaleniem (Colitti i wsp., 2012; Sgorlon i wsp., 2016).

Wykazano, że ekstrakt z granatu chroni komórki naczyń krwionośnych psa przed uszkodzeniem oksydacyjnym (Ripoll i wsp., 2012), wykazując silne działanie przeciwutleniające i cytoochronne, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowych naczyń krwionośnych u psów. Inne badanie wykazało, że włączenie ekstraktu ze skórki granatu do diety zdrowych psów poprawiło stan antyoksydacyjny, a także zwiększyło stężenie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) w kale (Jose i wsp., 2017), co sugeruje potencjalne zdrowie jelit korzyści. Produkcja SCFA obniża pH jelit, co pomaga zapobiegać rozwojowi szkodliwych drobnoustrojów. Ponadto kwas masłowy jest uważany za najważniejszy krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy o różnorodnym korzystnym wpływie na funkcjonowanie i zdrowie przewodu pokarmowego (Guilloteau i wsp., 2010).

Podsumowanie

Podsumowując, superfoods stają się coraz bardziej popularnymi składnikami karmy dla psów. Oczywiste jest, że włączenie „Superfoods” stwarza ogromne możliwości marketingowe. Potwierdzają to badania, które wykazały, że 87% właścicieli uważa, że ​​konieczne jest sprawdzanie etykiet karmy dla zwierząt pod kątem słów kluczowych, takich jak „zdrowa i superżywność”. Oczywiste jest również, że pożywienie ma pewne super odżywcze korzyści, co wynika z przeprowadzonych do tej pory badań.

Referencje

Dunlap, KL, Reynolds, AJ & Duffy, LK (2006) Całkowita moc antyoksydacyjna u psów zaprzęgowych uzupełniona jagodami i porównanie parametrów krwi związanych z ćwiczeniami. Comp Biochem. Fizjol. 143: 429-434.

Gasbarre, K. (2021, marzec). Większość właścicieli zwierząt domowych ma obsesję na punkcie tego jedzenia, mówią dane. Źródło z EatThis, Not That!: https://www.eatthis.com/news-pet-owners-clean-pet-food/

Guilloteau, P., Martin, L., Eeckhaut, V., Ducatelle, R., Zabielski, R. i Van Immerseel, F. (2010) Od jelit do tkanek obwodowych: wielorakie działanie maślanu. Nutr. Res. Obj. 23: 366-384.

Jose, T., Pattanaik, AK, Jadhav, SE, Dutta, N. i Sharma S. (2017) Przyswajalność składników odżywczych, metabolity jelita grubego i stan przeciwutleniający psów uzupełniony ekstraktem ze skórki granatu. J. Nutr. Nauka. DOI: 10.1017/jns.2017.34

Kim, HW, Chew, BP, Wong, TS, Park, JS, Weng, BBC, Byrne, KM, Hayek, MG & Reinhart, GA (2000) Luteina w diecie stymuluje odpowiedź immunologiczną u psów. Weterynarz. Immunol. Immunopatol. 74: 315-327.

Nielsena. (2019, maj). Nielsen publikuje drugi roczny raport na temat globalnego dobrostanu. Pobrane z Nielsen: https://www.nielsen.com/in/en/news-center/2/nielsen-releases-2019nd-annual-global-well-report/Colitti, M., Gaspardo, B., Della Pria , A., Scaini, C. i Stefanon, B. (2) Modyfikacja transkryptomu białych krwinek po dietetycznym podawaniu kurkuminy i niesteroidowych leków przeciwzapalnych u psów z chorobą zwyrodnieniową stawów. Weterynarz. Immunol. Immunopatol. 2012: 147-136.

Ripoll, C., Coussaert, A., Waldenberger, FR, Vischer, C., Ginouvès, A., McGahie, D. & Gatto, H. (2012) Ocena działania ochronnego substancji naturalnych przed stresem oksydacyjnym w nowo opracowanym test oparty na komórkach śródbłonka psów oraz w testach zmiatania wolnych rodników. Stażysta. J. Appl. Res. Weterynarz. Med. 10: 113-124.

Sgorlon, S., Stefanon, B., Sandri, M. i Colitti, M. (2016) Aktywność nutrigenomiczna związków pochodzenia roślinnego w zdrowiu i chorobie: wyniki badania interwencji dietetycznej u psów. Res. Weterynarz. Nauka. 109: 142-148.

Tanprasertsuk, J., Tate, DE i Shmalberg, J. (2021) Role składników pochodzenia roślinnego i fitoskładników w żywieniu i zdrowiu psów. J. Anim. Fizjol. Anim. Nutr. DOI: 10.1111/jpn.13626

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu