Co to jest kolagen?
W naturze, Kolagen to białko występujące wyłącznie u zwierząt, zwłaszcza w skórze, kościach i tkance łącznej ssaków, ptaków i ryb. Ściśle mówiąc, kolagen jest w rzeczywistości rodziną białek i razem stanowią one najobficiej występujące białka u ssaków, stanowiące około jednej trzeciej zawartości białka w całym ciele.
NAZWA „KOLAGEN” wywodzi się od greckiego słowa κόλλα „KÓLLA”, KTÓRE OZNACZA „KLEJ”, A SUFIK „GEN” OZNACZA PRODUKCJĘ.
CO ROBI KOLAGEN?
Mówiąc prościej, kolagen(y) zapewniają/utrzymują strukturalną integralność różnych tkanek i narządów w całym ciele. Różne „typy” kolagenu znajdują się w różnych tkankach ciała. Mimo to wszystkie mają tę samą podstawową cechę posiadania trzech łańcuchów polipeptydowych zwiniętych razem w strukturę potrójnej helisy. Kolagen typy I, II i wspomagający III są najbardziej interesujące i mają znaczenie dla zdrowia i dobrego samopoczucia naszych zwierząt.
Kolagen typu I jest najbardziej rozpowszechnionym kolagenem, stanowiącym ponad 90% zawartości białka kość i jest głównym kolagenem ścięgna (ten typ tkanki łącznej przyczepia mięśnie do kości) i Więzadła (ten typ tkanki łącznej łączy jedną kość z drugą – utrzymując stawy razem), nadając tym tkankom strukturę i wytrzymałość.
Kolagen typu I i III jest bogaty w warstwę skóry właściwej skóry, zapewniając jej strukturalne wsparcie, a także elastyczność w utrzymaniu jędrności i elastyczności tego narządu – bardzo ważnej bariery zatrzymującej wilgoć przed wnikaniem organizmów i toksyn z organizmu.
Kolagen typu II jest dominującym składnikiem chrząstki, niezwykle mocnej, elastycznej i półsztywnej tkanki podporowej znajdującej się w miejscach, w których spotykają się dwie kości, zapewniającej gładką powierzchnię, która umożliwia łatwe poruszanie się stawów i efekt „poduszki” absorbujący wstrząsy uderzenie, zwłaszcza na końce kości obciążonych (np. stawy biodrowe, łokciowe).
Kolagen jest również obecny we wszystkich tkankach mięśni gładkich, naczyniach krwionośnych, przewodzie pokarmowym, sercu, woreczku żółciowym, nerkach i pęcherzu, utrzymując razem komórki i tkanki.
ZDROWIE SKÓRY I SIERŚCI
Kolagen typu I i III jest ważny dla silnej, zdrowej skóry i sierści.
Pomaga zachować elastyczność i nawilżenie skóry.
Może pomóc w wysuszeniu i swędzeniu skóry.
WSPÓLNE ZDROWIE
• Kolagen typu I i II to kluczowe składniki chrząstki, więzadeł i ścięgien
• Wspiera mocne, zdrowe stawy u młodych aktywnych psów
• Zachowaj mobilność i elastyczność starszych psów
ZDROWE KOŚCI
• Kolagen typu I stanowi 90% zawartości białka w kości.
• Zapewnia ramy dla materializacji kości
• Ważne dla mocnych, zdrowych kości na wszystkich etapach życia.
Jak powstaje kolagen?
Podobnie jak wszystkie białka, budulcem kolagenu są aminokwasy. Kolagen ma jednak charakterystyczny skład i sekwencję aminokwasów, szczególnie wzbogacony o glicynę (Gly) i prolinę (Pro) oraz pochodną proliny, hydroksyprolinę (Hyp). Te aminokwasy mają regularny układ w każdym z trzech łańcuchów podjednostek kolagenu. Sekwencja często jest zgodna ze wzorem Gly-Pro-X lub Gly-X-Hyp, gdzie X może być dowolną z różnych innych reszt aminokwasowych.
Wszystkie rodzaje kolagenu składają się z 3 łańcuchów polipeptydowych, które tworzą potrójną helisę. W zależności od typu kolagenu, wszystkie te trzy łańcuchy mogą być identyczne lub mogą składać się z dwóch lub więcej różnych łańcuchów.
Jak wszystkie białka, kolagen nie trwa wiecznie – naturalny cykl rozpadu i regeneracji zachodzi nieustannie. Awarię może jednak pogorszyć codzienne zużycie i starzenie się. Wraz z wiekiem produkcja kolagenu spowalnia, a struktury tkanki łącznej słabną. W rezultacie skóra staje się cieńsza i łatwiejsza do uszkodzenia, ścięgna i więzadła stają się mniej elastyczne, stawy stają się sztywne i/lub bardziej bolesne w ruchu itp.
Dietetyczne peptydy kolagenowe i kolagenowe
Unikalną cechą GA Pet Food Partners jest zbieranie najlepsze składniki mięsne i rybne u źródła. Wiemy, że te składniki naturalnie zawierają kolagen, chociaż ilości różnią się w zależności od rodzaju tkanek zwierzęcych. Jeśli na przykład przetestujemy różne części całego kurczaka, zobaczymy, że kolagen jest najbogatszy w skórze, następnie w tuszy (z kości i chrząstek), z mniejszą ilością w mięsie szkieletowym i narządach wewnętrznych (trzewiach).
Granulki wykonane z naturalnych składników zawierających kolagen, takich jak niektóre świeżo przygotowane mięso i surowce rybne, zostaną strawione i wchłonięte przez zwierzę, dostarczając organizmowi cegiełek (szczególnie aminokwasów glicyny i proliny) do produkcji większej ilości kolagenu, co może pomóc utrzymać zdrowe kości, stawy i skórę.
Różnica EcoFood24
Badania wykazały, że peptydy są łatwiej wchłaniane z przewodu pokarmowego niż nienaruszone białko. Aby zmaksymalizować potencjalne korzystne działanie kolagenu zawartego w pożywieniu, ważne jest, aby był on optymalnie wchłaniany.
Dzięki naszym najnowszym R & D prace nad hydrolizą białek i wprowadzeniem innowacyjnego Proces wysokostrawnego białka (HDP), możemy „wstępnie strawić” kolagen z naszych wybranych składników mięsnych i rybnych na peptydy kolagenowe przy użyciu dokładnie kontrolowanej hydrolizy enzymatycznej przed włączeniem ich do pysznej granulki.
Potencjalne korzyści z dietetycznego kolagenu i peptydów kolagenowych
Chociaż badania na psach i kotach są ograniczone, dowody z badań na innych zwierzętach i ludziach sugerują, że spożycie kolagenu i peptydów kolagenowych może mieć wiele korzystnych skutków zdrowotnych u zwierząt.
Zdrowia kości
Kolagen jest niezbędny dla zdrowia kości. Zapewnia macierz białkową („rusztowanie”), na której może wystąpić zwapnienie (mineralizacja kości).
Kolagen kostny podlega ciągłemu rozkładowi, naprawie i odnowie, dlatego zapewnienie pożywienia poprzez kolagen lub peptydy kolagenowe jest ważne dla utrzymania silnych i zdrowych kości przez całe życie.
Zdrowie skóry i sierści
Podobnie jak u ludzi, warstwa skóry właściwej u psów jest zbudowana głównie z kolagenu – zapewnienie dobrej podaży kolagenu w diecie powinno sprzyjać utrzymaniu elastyczności skóry oraz wesprzeć zdrowie skóry i sierści.
Wspólne zdrowie
Zdrowe stawy wymagają przede wszystkim zdrowych chrząstek i więzadeł, a także silnych mięśni, ścięgien i tkanki łącznej – z których wszystkie zawierają wysoki poziom kolagenu.
Utrzymanie zdrowych stawów jest równie ważne u młodych, aktywnych i zdrowych psów, jak zapobieganie problemom związanym ze starzeniem się, takim jak bóle stawów i problemy z poruszaniem się.